wereldvredesvlamnijmegen

Onthulling nieuwe tegel in de Vredesmuur

Onder belangstelling van velen onthulden we donderdag 4 juli 2024 een nieuwe tegel met Vredestekst bij de WereldVredesVlam. 
Voorzittter AnitA van Kempen heette iedereen van harte welkom en leidde de nieuwe vredestekst in. We nemen haar overweging hier integraal over: 

"Hartelijk welkom allemaal hier op de Titushof, het plein van en voor de Vrede.

Wat fijn dat jullie met zovelen zijn gekomen!

Wij komen hier iedere maand bij elkaar rond deze WereldVredesVlam om na te denken over Vrede en vooral over hoe we in Vrede zijn met onszelf en met onze omgeving. Omdat wij geloven dat het daar begint! Wij hier gaan er vanuit dat we allemaal een vonk van Licht en Liefde in ons hebben waarmee we een instrument van Vrede kunnen zijn.

Daar nodigt ook de tekst toe uit die we zo dadelijk gaan onthullen.

Zelf maakte ik lang de vergissing om te denken dat alles wat ik deed perfect moest zijn en ikzelf bovenal, zeker als het om vrede gaat.Maar dat kan helemaal niet, want wij mensen zijn immers onvolmaakt.

En dat is maar goed ook!

Menselijke imperfectie

Nadenkend over de tekst van de zingende dichter, realiseerde ik me dat imperfectie het leven juist zo mooi maakt. Het brengt ons mensen bij elkaar. Immers, omdat we zelf niet alles kunnen, moeten we elkaar wel opzoeken, elkaar om hulp vragen, moeten we samen zoeken naar oplossingen voor problemen.

Ook kunnen vergissingen vaak leiden tot verrassende uitkomsten. Wie kent het niet dat een plan anders uitpakt, dan we zelf bedachten? En dat we dan ontdekken dat het juist een heel mooie uitkomst heeft.

In onze onvolmaaktheid ontstaan soms misverstanden. Soms leidt dat tot meningverschillen met elkaar. Dat is ongemakkelijk. Maar als we dan de moed hebben goed te kijken in onszelf en onze imperfectie kunnen zien, ontstaat er vaak ook begrip voor de imperfectie van de ander. En dan… ja dan ontstaat vanzelf het verlangen om het goed te maken, om ons weer met elkaar te verbinden.

Nee, dat is niet makkelijk, maar wel het juiste om te doen als je wilt werken aan vrede. En bovenal komt ook juist daarin ons Licht tot uitdrukking.

In onze gebrokenheid schijnt het Licht naar binnen

Het is juist in onze gebrokenheid dat het Licht naar binnen schijnt; dat we innerlijk verzachten en vriendelijke en liefdevolle mensen zijn omdat we dan zo goed begrijpen dat de ander het ook vaak niet weet.

Door de barsten van ons verdriet kan het Licht naar binnen schijnen en ook omgekeerd, in het laten zien van onze gebrokenheid komt er onverwacht Licht mee; zien we elkaar ineens verrassend anders.

De zanger/dichter wiens tekst we gaan onthullen wist dit als geen ander. Zijn leven was niet makkelijk. En misschien kun je zeggen dat hij het ook niet makkelijk wilde hebben, want in Zijn gebrokenheid schreef hij prachtige songs en gedichten.

Ik heb het over Leonard Cohen, Zoekend naar vrede in zichzelf zag hij zijn eigen gebrokenheid en het Licht dat daar doorheen schijnt en schreef in zijn lied Anthem de prachtige woorden:

There is a crack, a crack in everything

That’s how the Light gets in.

Ik wens ons en elkaar dat we de barsten in onszelf en in elkaar durven aankijken in het besef dat niemand volmaakt is."

Als mantra zingen

Anne-Marie ter Beke zette de tekst op muziek en zong samen met ons - als een mantra - de tekst door.

 

 

#development
63.9
783
30
44.192.44.30